レモン香料の脱テルペン処理の試み
2019/08/07
フレーバー
タイトル | シリコーン中空糸膜によるレモンフレーバーからの脱テルペン処理について |
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学会発表 | 第20回 日本食品工学会 |
内容 | レモンフレーバーの主要成分は、炭化水素のリモネンでありますが、低極性ゆえに水溶性が低く、また香気への寄与も小さいうえ、時には油浮きの原因となる化合物でもあります。そのため、その除去または低減化、いわゆる脱テルペン処理が実施され、現在までその処理として、抽出、蒸留、吸着、超臨界法などの分離処理が行われています。今回、新手法として、シリコーン中空糸膜を用いた浸透気化(PV)法によって脱テルペン処理が可能であることを見出しました。 |
Title | Terpene-less treatment from lemon flavor using silicone hollow fiber membrane. |
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Gist | The major component of lemon flavor is limonene, one of the terpene hydrocarbons, a compound with low polarity and slight water solubility that does not contribute much to the aroma and causes oil lift. Therefore, the removal or reduction of this compound, so-called terpene-less treatment, has been carried out, and up to now, extraction, distillation, adsorption, and supercritical separation methods have been used for the treatment. In this study, we found that the pervaporation (PV) method using silicone hollow fiber membrane can be used as a new method for the terpene-less treatment. |