洋ナシ果実中に含まれるジオール類を分析同定

2017/09/09
フレーバー
タイトル 洋ナシ果実由来揮発性成分およびヘキサンジオール類の分析
学会発表 第61回 香料・テルペンおよび精油科学に関する討論会
内容 洋ナシは以前に比べると身近にになった果樹で、栽培品種としては国内では‘ラ・フランス’が大部分を占めていますが、各地の特色を生かした品種の栽培も行われています。洋ナシ果実を溶剤抽出して分析すると確認される一連の成分群に対して、分析化学的な考察を行い、ヘキサンジオールとその誘導体が存在を、化学合成を含む手法で同定確認しました。加えて、それらのエナンチオマー比率を光学異性体分離カラムによるGC/MSと、NMR分析から明らかにしました。各成分は実験した洋ナシ6品種の抽出分析においても共通に確認され、搾汁で得られた市販果汁中にも含まれていました。
Title Analysis of volatile constituents from pear fruits, and hexanediol derivatives in them.
Gist The volatile concentrates from solvent extraction of flesh of pear cultivates contained varieties of hexanediols and their acetates, by means of identifying their synthetic references with GC/MS. These compounds also existed in the La france straigh t juice produced in commercial scale. Total of eight optically enriched references of them were prepared anddetermined of their configurations. The chiral ratios of hexanediol analogs in volatile concentrates from La france flesh and juice were examined with GC/MS. Differed from 1,3-octanediol, the distinctively enantiomeric proportions of them we re not discovered.