レモンオイル中のシトラール量を制御する方法を検討
2021/09/07
フレーバー
タイトル | 二酸化ケイ素処理によるレモンオイルのシトラール制御 |
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学会発表 | 第21回 日本食品工学会 |
内容 | レモンオイル中のシトラールは、新鮮なレモン様の香りを有する精油成分であるが、酸、光、熱などに対して不安定なため、オフフレーバーを生成することが知られています。そこで、二酸化ケイ素(シリカゲル)による物理的吸着によって、そのシトラール含有量をコントロールできる方法を見出し、安定性の高いレモンオイルを開発しました。 |
Title | Controlling of citral in lemon oil by silicon dioxide treatment. |
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Gist | Citral in lemon oil is an essential oil component with a fresh lemon-like aroma, but it is chemically unstable due to acid, light, and heat, producing off-flavors. We found a method to control the citral content by physical adsorption with silicon dioxide (silica gel), and developed a highly stable lemon oil. |