加工技術による食品廃棄物からの高付加価値香料の開発
2021/04/06
フレーバー
タイトル | 令和3年度 文部科学省 科学技術賞 技術部門賞 受賞 |
---|---|
学会発表 | |
内容 | 地域における食品産業では、加工工程で水に関わる副産廃棄物が多量に生じることも多く、含まれる高付加価値成分を取得するプロセスが、持続可能な開発目標の観点からも求められている。多量に排出された副産物ホエイや廃棄物凝縮水(アロマ水)に対し、吸着や膜処理を基本にしたハイブリッド加工処理により、高付加価値な機能性食品素材や香料原料を開発、実用化した。各高付加価値素材は、食品の後味改善、こく味やボリューム感の増加といった効果をもたらし、持続可能な循環型システムの構築要素になることを実証した。 |
Title | Development of high valuable flavor from food waste by processing technology. |
---|---|
Gist | The food industry in the region often generates a large amount of water-related by-product waste in the processing process, and the process to obtain the high valuable components contained in the waste is required from the perspective of sustainable development goals (SDGs). We have developed and commercialized high valuable functional food ingredients and raw materials for flavor by hybrid processing based on adsorption and membrane treatment for the large amount of by-product whey and waste condensate (aroma water). It has been demonstrated that each high valuable material improves the aftertaste of food products and increases their koku and richness taste, and is an element for building a sustainable recycling system. |
前の記事
レモン香料の脱テルペン処理の試み